Het bestuur van de OVKK is uitgebreid met twee nieuwe leden. Voorzitter Ilse Duursma en Bert Krale maken sinds november het bestuur weer compleet. Maar wie zijn nou die bestuursleden? Waarom willen ze aan de slag voor de OVKK? In een serie korte interview stellen we het bestuur van de OVKK voor. Deze keer: Willemien Schoneveld.
Wie is Willemien?
Willemien Schoneveld (1961) maakt al sinds 2013 deel uit van het bestuur. Je inzetten voor de leefbaarheid op het platteland verveelt niet vindt Willemien. Ze woont samen met haar man op het platteland in Markelo. Haar twee dochters wonen in Utrecht. “In mijn werkzame leven werkte ik bij Rabobank Salland als accountmanager Private Banking en later als PR-vertegenwoordiger. In die laatste functie had ik veel contact met mensen die bezig waren met verschillende initiatieven. In 2013 was ik bij de opening van een vlindertuin in de Elshof. Hier kwam ik in contact met één van de bestuursleden van de OVKK. Ik werd gevraagd om ook toe te treden tot het bestuur van de OVKK. Daar hoefde ik niet lang over na te denken”, blikt Schoneveld terug.
Verveelt niet
Willemien praat enthousiast verder: “Het is prachtig om te zien, hoe burgers actief zijn in besturen en daarnaast eigen initiatieven ontplooien om de leefbaarheid in hun kleine kern te waarborgen. Zelf volg ik die trends op de voet. De contacten met de Plaatselijke Belangen en Kulturhusen zijn altijd plezierig. In de afgelopen zeven jaar heb ik velen van hen ontmoet. Dit werk gaat niet snel vervelen”.
Volop in het verenigingsleven
Willemien is in haar vrije tijd actief in het verenigingsleven. Zo is ze betrokken bij Leader Salland, de Rabobank en Deventer in Dialoog. In Markelo is ze al jaren heel actief als vrijwilliger. Momenteel is ze voorzitter van Museum Eungs Schöppe en penningmeester bij de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid. In de tijd die overblijft geniet ze van haar tuin en speelt ze graag volleybal.
Actief voor de leefbaarheid
Willemien is nog altijd actief voor de leefbaarheid: “Het afgelopen jaar was ik vanuit de OVKK betrokken bij de organisatie van het Plattelandsparlement, dat door de Landelijke Vereniging Kleine Kernen georganiseerd wordt. Als afgevaardigde van ons bestuur woon ik de vergaderingen van de LVKK bij. De LVKK heeft de mogelijkheid om landelijk middelen te ontwikkelen, die wij als provinciale verenigingen kunnen gebruiken. Het Kleine Kernenspel is daar een voorbeeld van. Vele Plaatselijke Belangen uit Overijssel hebben dit gespeeld. Het spel helpt om een begin te maken met een dorpsvisie. Zelf vind ik het leuk om mijn handen uit de mouwen te steken. Ik ben betrokken geweest bij het project ‘Wie zorgt er later voor jou’, dat nieuwe mogelijkheden biedt voor zorginitiatieven. Voor het Platform Kerk en Dorp heb ik twee conferenties georganiseerd om mensen bij elkaar te brengen, zodat zij ideeën konden uitwisselen. Een hoogtepunt voor mij was het organiseren van de Nieuwjaarsbijeenkomst in Nieuwleusen begin 2019. Ik kijk uit naar de toekomst. Er ontstaan steeds vaker nieuwe netwerken, die samen met de Plaatselijke Belangen, de leefbaarheid in de kleine kernen nieuwe impulsen kunnen geven. Ik vind het mooi dat wij als OVKK onze kennis en ons netwerk mogen inzetten om actieve bewoners te helpen bij het leefbaar houden van hun woonomgeving”.