Hoe wij helpen

De OVKK weet wat er leeft op het platteland van Overijssel door intensieve contacten met onze leden, de dorpsbelangen en dorpshuizen van Overijssel. Als neutrale partij met een krachtig netwerk stimuleren en ondersteunen we onze leden bij het (be)leefbaar maken en houden van de krachtige kernen in Overijssel.
Dit doen we door onze leden de weg te wijzen in het oerwoud van regels en mogelijkheden. We maken mooie initiatieven zichtbaar en we agenderen oplossingsrichtingen en uitdagingen bij overheden en maatschappelijke organisaties.  Als ambassadeur en belangenbehartiger van de leefbaarheid zijn wij een waardevolle gesprekspartner voor beleidsmakers. 

We helpen onze leden: 

Besturen van ontmoetingsplekken

In veel Overijsselse dorpen is een ontmoetingsplek; het dorpshuis. In het ene dorp is dat alleen een zaal waar dorpsactiviteiten worden georganiseerd. In andere dorpen zijn dit moderne multifunctionele accommodaties waarin naast vergaderingen, ook sportactiviteiten kunnen plaatsvinden en ook de school gevestigd is. Hoe dan ook; deze plekken zijn heel belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp. Ook al verschilt het gebouw, de uitdagingen waar besturen mee te maken hebben, komen vaak best wel overeen. Voldoende vrijwilligers, verduurzamen van het pand en een aantrekkelijke programmering zijn zomaar een aantal thema's die overal spelen. De OVKK is een vraagbaak voor besturen van ontmoetingsplekken. Wij kunnen je in contact brengen met plekken die met dezelfde uitdagingen bezig zijn en kunnen je op weg helpen in het oerwoud aan subsidies. Via het platform dorpshuizen.nl en samenvoorelkaar.nl delen we kennis die voor besturen van ontmoetingsplekken interessant zijn. Heb je hulp nodig? Aarzel niet. Neem contact met ons op. 

Dorpsbelangen

Dorpsbelangen zijn aanspreekpunt en vertegenwoordiger van de dorpen. Als vertegenwoordiger van Dorpsbelang kom je op voor het algemene belang van de inwoners en het dorp. Een belangrijke functie. De dorpsbelangen zijn een belangrijk aanspreekpunt voor overheden en maatschappelijke organisaties en worden beschouwd als een volwaardig partner. Initiatieven vanuit de dorpen, vaak genomen door dorpsbelang, zorgen ervoor dat dorpen steeds meer zelf hun toekomst bepalen.
Elk DorpsBelang heeft eigen uitdagingen. En toch zijn er ook veel vragen en uitdagingen die in bijna alle Overijsselse dorpen spelen. Neem nu de plek van de kerk in het dorp of de uitdagingen rond maatschappelijk vastgoed en vrijwiligers. Ook de energietransitie en de Regionale Energie Strategieen zijn onderwerpen waar iedereen mee te maken heeft. Lopen jullie ergens tegen aan? Heb je hulp nodig om een onderwerp op de agenda te krijgen? Ben je benieuwd in welke andere Overijsselse dorpen dezelfde onderwerpen spelen? Ben je op zoek naar een betrouwbare partner om je te ondersteunen bij een project? Voor al dit soort vragen ben je bij de OVKK aan het juiste adres. Neem contact op met het bestuurslid dat contactpersoon in jouw gemeente.

Wat we voor je kunnen doen
  • Door onze contacten met de leden hebben we goed in beeld met welke uitdagingen de dorpen en kernen te maken krijgen. Daarnaast zien we ook welke dingen goed werken en waar oplossingen voor knelpunten nodig zijn. Benieuwd in welk dorp ze met dezelfde dingen bezig zijn als jullie? Goede kans dat we je kunnen helpen. 
  • Ben je op zoek naar een adviseur die jullie verder kan helpen met de plannen voro een dorpsvisie, een toekomstplan voor het dorpshuis of het van de grond krijgen van een particulier woon initiatief? We hebben kundige mensen in ons netwerk die je kunnen helpen.
  • Heb je een vraag over een van onze belangrijkste thema's? Kerken, wonen, wonen en zorg of de energietransitie? Stel hem! 
  • Hebben jullie een uitdaging succesvol opgepakt en wil je dit delen met andere dorpen in Overijssel? We zijn altijd op zoek naar mooie verhalen om te delen. Neem contact met ons op! 
  • Heb je een vraag over welzijn, ontmoetingsplekken, leefbaarheid of het openbaar vervoer? Weet je niet goed waar te beginnen met het vinden van een antwoord? Daar zijn we voor. Wij wijzen je de weg! 
Gewoon even bellen

We zijn elke werkdag tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar via 06 5744 8753 of info@ovkk.nl. We helpen je graag verder. 

 

We wijzen de weg

De OVKK helpt je op weg. Ben je bezig met een project, heb je een vraag over leefbaarheid of wil je weten welke organisaties jou een stap verder kunnen helpen? Wij weten waar je moet zijn! Ook onderstaande websites helpen je bij het vinden van een antwoord op jouw vraag. 

Online community SamenvoorElkaar

'Samen Voor Elkaar' is een online platform  voor alle doeners en denkers in Overijssel die hun buurt, dorp of stad socialer en leefbaarder willen maken. Hier vind je onafhankelijke kennis, belangrijke contacten en inspiratie. Wij delen ervaringen, stimuleren vraag en aanbod, verbinden mensen en ideeën en helpen bij het vinden van financiering. Samen maken we de waarde en de kracht van een sociaal Overijssel zichtbaar! Het platform is ontwikkeld door OVKK en Stimuland

Vraagbaak

De Vraagbaak is onderdeel van de website Dorpshuizen.nl. je vindt hier handige informatie over het bestuur en beheer van dorpshuizen, gemeenschapshuizen, buurthuizen, Kulturhusen, multifunctionele centra en andere accommodaties met hetzelfde doel.

Netwerk Duurzame Dorpen

Netwerk Duurzame Dorpen is een landelijk netwerk van dorpen die (samen) werken aan duurzame leefkwaliteit. Het netwerk organiseert de ontmoeting tussen dorpen, biedt een (internet) platform voor het delen van kennis en ideeën en laat dorpen elkaar inspireren.

LSA Bewoners

LSA bewoners is een netwerk van actieve bewonersgroepen. Ze organiseren programma’s, trainingen en bijeenkomsten, delen veel kennis en behartigen de belangen van actieve bewoners in Den Haag. Ze geven kennis door en brengen bewonersgroepen met elkaar in contact. Door het leggen van zulke nieuwe verbindingen versterkt het netwerk. Op hun website vind je handige info en interessante bijeenkomsten