De financiën van het ontmoetingscentrum op orde; verslag webinar 10 juni

Dorps- en wijkaccommodaties vormen een belangrijke schakel in de ontmoeting van mensen. In coronatijd lag dat een aantal maanden zo goed als stil. Dat heeft ook gevolgen voor de financiën. Hoe breng deze schade goed in beeld, hoe kan je creatief omgaan met de ontstane situatie en waarover kan je in gesprek met huurders, inwoners en de gemeente? Al deze zaken kwamen aan de orde tijdens het webinar over financiën dat we hielden op 10 juni.

We maakten dit verslag met de belangrijkste tips.

Kon je er niet bij zijn en wil je het volledige webinar volgen? Dat kan je kijkt hem hier terug

Case Brederwaard

Het webinar werd gehouden aan de hand van de financiële situatie van het fictieve dorpshuis Brederwaard. Lees de beschrijving van Brederwaard en hier kan je de cijfers van het dorpshuis bekijken.

De tips en wetenswaardigheden uit het webinar op een rij:

Kengetallen (bij middelgrote accommodaties)
Hoe hoog mogen de kosten zijn?

  • Energie 11 euro per m2 (indien er geen duurzame voorzieningen zoals zonnepanelen zijn)
  • Schoonmaak 11 euro per m2
  • Verzekeringen 2 euro per m2
  • Verzekeringen voor een werknemer bedragen ongeveer 3-4% van de loonsom
  • Inkoop Horeca maximaal 35%.

Energie
Het loont om jaarlijks te kijken welke energieaanbieder het voordeligst is.
Het is mogelijk om een aanvraag vermindering energiebelasting in te dienen bij de belastingdienst. Hoe dat werkt lees je hier op de website van de belastingdienst.

Je kunt het zelf doen, maar als je meerdere functies in het gebouw hebt wordt het behoorlijk complex het is dan beter om hiervoor een expert in te huren. Iemand dit doet tegen een net tarief en waar meerdere deelnemers van het webinar mee samenwerken is: Laurens Tangena, ltangena@emiod.nl, 06 – 40 27 22 13

BTW; wees terughoudend
Wees terughoudend met het terugvorderen van de BTW. In alle besturen wordt hier vaak over gesproken. Wees terughoudend is de tip van de sprekers. Elke accommodatie is uniek. Als je wat met de BTW wilt, schakel dan een specialist in. Je wilt als accommodatie geen aanslag krijgen om 5 jaar BTW terug te betalen. Helaas kennen we meerdere voorbeelden waar dit wel moest. Het advies: huur een expert in.

Check SBI-code
Onder welke hoofdactiviteit jouw dorps- of buurthuis staat ingeschreven, is te vinden in de stukken van de Kamer van Koophandel. De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK) is in samenwerking met de provinciale organisaties waaronder de OVKK een lobby gestart om dorps- en buurthuizen op de lijst te krijgen. Dorps- en buurthuizen met een SBI-code 88.102, 88.902, 88.993 en 88.99 proberen wij gezamenlijk aan de lijst toe te voegen. Als jouw dorpshuis juist als sprotaccommodatie of culturele instelling staat ingeschreven kan het zijn dat jullie wel in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van €4000 euro. Echt wel de moeite waard om even uit te zoeken.

Het coronagat in de begroting

Hoe kan je ervoor zorgen dat het ontstane gat in de begroting kleiner wordt? In het gesprek tijdens het webinar kwamen de volgende tips voorbij:

  • Loop met je bestuur de gehele exploitatie door, om te kijken waar je aan de kostenkant winst kunt halen. Gebruik hiervoor ook de eerder genoemde kengetallen, om te zien of je uit de pas loopt.
  • Kijk kritisch naar de bezettingsgraad van de accommodatie. Staat het pand voor de halve dag leeg? Creëer mogelijkheden om te verhuren of geef er een andere invulling aan waardoor meer inkomsten worden gegenereerd.
  • Ga zeker het gesprek met de gemeente aan over de financiële situatie van je accommodatie. Zorg wel dat je de cijfers goed in beeld hebt. Hoe sta je ervoor nu? Houd in je plannen rekening met coronamaatregelen tot en met september 2021. En hoe lijkt het de komende jaren. Laat daarvoor een prognose opstellen door de boekhouder en maak een meerjarenbegroting tot 2023. Als je kunt aantonen dat je in de basis levensvatbaar bent, maakt dat het gesprek een stuk makkelijker. Voor grotere accommodaties is het verstandig om ook een liquiditeitsbegroting op te stellen. Zo kun je zien wanneer je in de qua liquiditeit in de knel komt.
  • Wordt het krap? Dan is het verstandig om de tering naar de nering te zetten en te kijken waar je kosten kunt besparen. Toch is het ook interessant om te kijken of je nieuwe ideeën kunt bedenken om inkomsten te genereren. Wordt ondernemender!
  • Het kan een goed idee zijn om een jonge ondernemer toe te voegen aan bestuur. Dit zorgt gegarandeerd voor een andere dynamiek in het bestuur. Als er iemand is die kansen ziet dan is dat een ondernemer. Doe er je voordeel mee.
  • Veel mensen blijven thuis, er is waarschijnlijk voldoende publiek voor een zomerprogramma. Naast dat je op deze manier nog wat omzet kunt genereren, houd je ook de mensen betrokken bij de accommodatie.
  • Organiseer een brainstorm met vrijwilligers, inwoners en ondernemers om samen het programma voor de zomer te bedenken. Samen weet je meer dan alleen en je hebt direct ambassadeurs. De eerste deelnemers aan de activiteiten heb je al aan tafel zitten. Ideeën die langskwamen tijdens het webinar: drive in biosscoop – theater met 30 bezoekers op locatie en online streamen.  Spaanse avond in de buitenlucht met paella kok.
  • Denk als accommodatie na over een combinatie met zorg. Zij huren vaak structureel.
  • Sluit je aan bij een Inkoopcombinatie. In Zwolle is een inkoopcombinatie met meer dan 20 verenigingen. Inkoop Horeca ligt op 25%.