Wat betekent versoepeling coronamaatregelen voor ontmoetingscentra?

Tijdens de persconferentie van 6 mei vertelden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge wat de versoepelingen inhielden rondom de coronamaatregelen. Wat betekent dit voor onze buurthuizen en ontmoetingscentra? We zochten het uit.

Volgens het informatiecentrum van de Rijksoverheid gelden voor buurthuizen en ontmoetingscentra dezelfde regels als voor culturele instellingen (‘restaurants, cafés, bioscopen en theaters’). Dit betekent concreet het volgende.

Vanaf 1 juni mogen ook buurthuizen en ontmoetingscentra weer 30 mensen ontvangen, mits zij:
  • Voorafgaand aan de bijeenkomst checken bij alle aanwezigen of zij verkoudheidsklachten hebben (zo ja, blijf dan thuis).
  • Mensen zich van tevoren aanmelden voor de bijeenkomst óf altijd in dezelfde vaste groep komen.
  • 1,5 meter afstand houden mogelijk is in de ruimte.
  • Verder adviseert de Rijksoverheid om voorafgaand aan de eerste bijeenkomst voor de zekerheid even contact op te nemen met de lokale gemeente/veiligheidscoördinator. Zij moeten de regels immers handhaven en weten per regio exact wat wel en wat niet kan.

Veel dorps- en buurthuizen functioneren als algemene voorziening, zoals ook bibliotheken die vanaf 11 mei weer open mogen. In buurthuizen komen veel functies samen zoals dagbesteding, ontmoeting, cultuur, (taal)educatie, zorg, en dat maakt ze lastig te positioneren. Buurthuizen vervullen een belangrijke rol voor mensen die een kwetsbare positie in de samenleving hebben. Zij hebben groot belang bij de rol en functie van een dorps- of buurthuis.

Neem contact op met je gemeente

Wij raden ontmoetingscentra aan om direct contact op te nemen met de gemeente. Je kunt aankloppen bij de beleidsafdeling wijkaccommodaties, je contactpersoon bij de afdeling Wmo of als je daar geen ingang hebt bij je eigen dorps- of wijkcoördinator.
Inmiddels weten we dat er in Twente is overleg geweest tussen de verschillende gemeenten en de veiligheidsregio. Er wordt gewerkt aan de uitwerking hiervan. We verwachten op korte termijn meer informatie. Zodra er meer bekend is, zullen we dit delen. Lees alle maatregelen op de site van de Rijksoverheid.

Handleiding buurthuizen openen

Het veilig openen van de deuren vraagt nogal wat voorbereiding. We verzamelen samen met partners adviezen, protocollen, voorbeelden en tips. We maken daar een overzichtelijke handleiding van. Die kunnen alle ontmoetingscentra gratis gebruiken . Volgende week komt de eerste versie online. Heb je zelf al ervaring en wil je die delen, dan kun je mailen naar info@ovkk.nl

Ontvang updates

Wil je zeker weten dat je het ook ziet als de handleiding online komt, meld je dan even aan voor onze nieuwsbrief hieronder. Die versturen we normaalgesproken eens per maand, maar in deze tijden wat vaker omdat we meer te delen hebben, zoals deze handleiding dus. Laat je mailadres hier achter

 

Alle maatregelen op een rij