Wat een goed nieuws! Vanaf 5 juni mogen ontmoetingscentra weer voor een deel openen. Dat zal veel mensen enorm goed doen. In dit artikel geven we antwoord op een aantal belangrijke vragen zoals: hoeveel mensen mogen binnen zijn? Kunnen we weer ruimtes verhuren? Hoe zit het met feesten en partijen? Ook vind je onderaan een link naar de volledige handreiking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Wat mag er vanaf 5 juni weer in buurthuizen en ontmoetingsplekken?
De deuren mogen weer open voor meer bezoekers. Er mogen meer dingen georganiseerd worden dan alleen dagbesteding. Denk aan bijeenkomsten die draaien om dagbesteding, sport, recreatie, gezelschap en cultuur, mogen weer. Voor veel bewonersinitiatieven is dat een grote opluchting. En natuurlijk net zo goed voor mensen uit het dorp die graag even binnenlopen om te kletsen.
Hoeveel personen mogen we ontvangen?
Er mogen in deze fase 50 mensen in jouw accommodatie zijn. Deze mensen moeten een vaste plaats hebben om te zitten. Bijvoorbeeld in een zaal of een koffieruimte. Het is niet de bedoeling dat mensen veel van de plek komen of door de ruimte lopen. Wel om even naar de wc te gaan natuurlijk. Als je loopt moet je een mondkapje op.
Kunnen mensen even binnenlopen voor een praatje?
Ja, dat kan. Als mensen gewoon even willen inlopen, kunnen ze aan de deur reserveren. Bij die reservering moeten dan wat gegevens worden opgeschreven, en een gastheer of gastvrouw vraagt of iemand corona gerelateerde klachten heeft.
Moet je de hele tijd een mondkapje op?
Totdat je een plekje hebt gevonden in het buurthuis, draag je een mondkapje. Als je op je plek zit kan je die af doen (met ander halve meter afstand tot anderen). Ga je opstaan om naar de wc te gaan of iets te halen, dan doe je je mondkapje weer op.
Moeten mensen zich aanmelden voor een bijeenkomst of activiteit?
Ja, aanmelden is verplicht voor georganiseerde activiteiten zoals een voorleesclubje voor de kleintjes of spelletjesmiddag, moeten mensen zich van tevoren opgeven, bijvoorbeeld via een appje, de mail of via de website.
Hoe zit het als je een gebouw (en ingang) met meerdere organisaties deelt?
Soms kent een groot buurthuis gescheiden functies. Dan mag je in sommige gevallen per deel 50 mensen toelaten. In formele taal is een gescheiden ruimte een duidelijk afzonderlijk en zelfstandige ruimte of zaal die als functioneel gescheiden kan worden aangemerkt binnen de accommodatie, waarbij het mogelijk is om bezoekersstromen te scheiden van andere functies en bezoekers te allen tijde 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Bij twijfel overleg met je gemeente of veiligheidsregio.
Mag de bar of (ondersteunende) horeca open?
Dat mag ook weer. Dat past ook bij de sociaal maatschappelijke functie van buurt- en dorpshuizen. Zo wordt het ook weer een stuk makkelijker om elkaar te ontmoeten en bij te praten.
Kan je ruimtes verhuren voor vergadering?
Ja, dat mag. Hier gelden natuurlijk ook de genoemde regels: reserveren, registreren en gezondheidscheck doen. Denk hier ook aan bij het max. aantal bezoekers van 50.
Geldt binnen de anderhalve meter?
Die geldt zeker. Dat vraagt waarschijnlijk om tijdelijk andere inrichting. Veel buurthuizen hebben hier ook al veel ervaring opgedaan tijdens de openstelling vorig jaar. Misschien worden ook de looproutes die toen zijn gemaakt weer ingezet.
Moeten mensen testen van tevoren?
Nee, dat hoeft niet, al wordt het doen van een zelftest wel aangeraden. We kunnen ons voorstellen dat je als dorpshuisbeheerder zorgt dat er zelftests beschikbaar zijn voor vrijwilligers en medewerkers, zodat ze regelmatig een test kunnen doen als ze dat willen.
Wat mag nog niet?
Ruimtes gebruiken voor feesten, verjaardagen of bruiloften mag nog niet in deze fase. Dat zijn activiteiten waarvan het ministerie zegt: die vallen niet onder de kernfunctie van ontmoetingsplekken.
We hebben een aantal belangrijke vragen over versoepelingen op een rij gezet. Maar we verwijzen je ook door naar de handreiking van het Ministerie van VWS. Die is gecheckt door de rijksoverheid en door de Veiligheidsregio’s. Onze partners LSA Bewoners en Sociaal werk Nederland hebben hier ook aan bijgedragen. In dat document vind je op sommige punten nog wat meer detail, bijvoorbeeld over de rol van de beheerder of hoe het precies zit met multifunctionele ruimtes.