Twee Overijsselse dorpen in finale dorpsvernieuwingsprijs

De finalisten van de Dorpsvernieuwingsprijs 2021 zijn bekend! Uit de 18 inzendingen uit het hele land heeft de jury drie dorpen voorgedragen. Luttenberg (Ov.), Varsselder Veldhunten (Gld.) of Zalk (Overijssel) mag zich straks het vernieuwendste dorp van Nederland noemen. Voordat het zover is bezoekt de jury, die bestaat uit Elles Bulder van de Hanze Hoogeschool in Groningen, Thijs van Mierlo van de LSA en Hans Cok van het Ministerie van BZK, in okotber alle finalisten. Op 20 november, tijdens het PlattelandsParlement in Dalfsen, zullen de finaledorpen zich presenteren en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Onder de indruk
De jury is onder de indruk van alle 18 deelnemende dorpen. Het zijn stuk voor stuk prachtige voorbeelden van hoe bewoners zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen voor het realiseren van een leefbaar dorp. Dit varieert van het oprichten van energie-coöperaties, het bouwen van huizen voor starters, het organiseren van maatjesprojecten voor ouderen ten tijde van Covid, het runnen van een voedseltuin tot het herinrichten van de dorpskern en nog veel meer. Luttenberg, Varsselder Veldhunten en Zalk steken volgens de jury vooral door de veelheid en verscheidenheid aan initiatieven net iets boven de andere dorpen uit. Een eervolle vermelding (bijna finaleplaats) is er voor Eexterveen (Dr.), Gasselternijveen (Dr.) en Steensel (N.Br.)

Europese Dorpsvernieuwingsprijs
De winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De winnaar van de Nederlandse prijs uit 2019, het Brabantse Esbeek, ontving onlangs de internationale jury en gooit hoge ogen bij de Europese prijs, die voorjaar 2022 uitgereikt wordt.

Ook naar het PlattelandsParlement?

Wil je op 20 november aanwezig zijn bij het PlattelandsParlement? Stuur vast een mail naar info@ovkk.nl. Zodra je je kunt aanmelden krijg je dan van ons een mail.