Twee jaar Samen voor Elkaar. Online platform zorgt voor verbinding

Als je wilt weten welke initiatieven er in Overijssel worden opgepakt om de leefbaarheid in de dorpen te verbeteren, eenzaamheid te bestrijden of hoe mensen elkaar op een creatieve manier coronaproof ontmoeten dan kijk je op samenvoorelkaar.nl. In steeds meer gesprekken hoor je “Heb je al op Samen voor Elkaar gekeken?” Een mooi compliment voor eindredacteur Jarno Vedders en het projectteam achter het succesvolle online platform.

Plek om te delen

Jarno trok de kar en zorgde ervoor dat het platform is geworden wat het nu is.  “Samen met mensen van Stimuland, OVKK en Eeckhof heb ik hier de afgelopen twee jaar hard aan gewerkt. Het begon met goed in kaart brengen op welke manier mensen online met elkaar willen communiceren, welke informatie voor hen interessant is, hoe we konden zorgen dat mensen worden getriggerd zelf hun verhalen te delen en hoe je dit allemaal aantrekkelijk presenteert. Toen dat eenmaal stond was onze volgende uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen het platform ook blijvend gaan gebruiken,” legt Jarno uit.

Jerno Vedders, eindredacteur Samen Voor Elkaar

Zorgen dat een platform gaat leven vraagt om geduld en een lange adem. Jarno en de projectgroep hielden vol. Met resultaat. Jarno vervolgt zijn verhaal: “We hebben veel tijd energie gestoken in het produceren van interessante content. Achter de schermen hebben we ons netwerk gemotiveerd om hun ervaringen in projecten te delen. Dat heeft geholpen. We hebben verhalen over buurten die buren meer met elkaar in verbinding brengen, projecten die helpen bij het bestrijden van eenzaamheid en natuurlijk ook veel initiatieven in coronatijd. Dat is veel bellen en mensen motiveren. En soms zelfs een eindje op weg helpen. Het platform wordt steeds meer gebruikt. Mensen die trots zijn op hun project zetten het ook op samenvoorelkaar.nl. Kijk, daar hebben we dit voor gedaan”.

Laagdrempelig

Opdrachtgever provincie Overijssel is ook enthousiast over de resultaten van het platform. Zo enthousiast zelfs dat de provincie heeft aangegeven zelf ook een rol wil gaan spelen in het beheer van het online platform.  “Ze hebben aangegeven dat we dat mogen opvatten als een compliment. We hebben een platform gecreëerd dat direct contact mogelijk maakt met Overijsselse inwoners. Het aantal gebruikers stijgt nog altijd gestaag.

Door de laagdrempeligheid van de techniek en de verhalen die worden gedeeld, is het voor iedereen toegankelijk. Naast dat wij als beheerders informatie mooie verhalen plaatsen, kan elke gebruiker van het platform dat ook zelf doen. Hoe mooi is dat. In Overijssel vertellen we samen en met elkaar het verhaal van leefbaarheid, naar elkaar omzien en je inzetten voor je eigen omgeving. Noaberschap ten top!”, aldus een enthousiaste en tevreden Jarno Vedders.