’s Heerenbroek maakt dorpsvisie met ‘blik van buiten’

Uitdagingen genoeg op het Overijssels platteland. De toekomst van kerken is soms onzeker. De energietransitie gaat wat betekenen voor de omgeving van dorpen en kernen. En dan hebben we het nog niet gehad over voldoende en betaalbare woningen, het behouden van de jeugd en voorzieningen zoals dorpshuis of supermarkt. Steeds meer dorpen maken samen met de inwoners een visie op de toekomst. Een routekaart naar het dorp van de toekomst. Met afspraken over de route en de bestemming. Zoals in Overijssel alle dorpen uniek zijn, zo is ook het proces om samen met de inwoners een visie te maken in elk dorp anders. De OVKK werd uitgenodigd om mee te denken over de dorpsvisie van ’s Heerenbroek. Bijzonder, vonden wij. Staan wij niet wat ver af van het dorp en moet zo’n proces niet juist van de bewoners zijn?  “Zeker”, antwoordde Jacolien van de Wetering van Dorpsbelangen ’s Heerbroek, “maar, we wilden ook graag de blik van buiten naar binnen gebruiken als input op ons plan”.

Dorp met veel uitdagingen

’s Heerenbroek ligt tussen Zwolle en Kampen”, begint Jacolien haar verhaal. “We zijn een lang gerekt dorp met zo’n 650 inwoners. Zwolle komt steeds dichterbij, maar wij willen een dorp blijven en geen onderdeel van Zwolle worden. Daar zijn echt wel zorgen over in het dorp en willen we echt voorkomen. Dan hebben we hoogspanningskabels laag over het dorp lopen en gaat de provinciale weg dwars door ons dorp. En ook bij ons vragen de energietransitie, de landbouw en het woonprobleem om een oplossing. Het werd tijd om onze dorpsvisie die we ook in 2010 al maakten te voorzien van een grondige update. Er komen veel keuzes aan en die willen samen met het dorp maken. Voordat we beginnen aan het proces van samen keuzes maken, wilden we eerst de uitdagingen voor het dorp en onze sterke punten goed duidelijk hebben. Om die duidelijk te krijgen hebben we mensen van buiten het dorp gevraagd om met ons mee te denken”.

Kijken met andermans ogen

“Weet je wat zo leuk was aan deze manier van informatie ophalen?”, vraagt Jacolien terwijl ze bijna niet kan wachten om het te vertellen. “Deze mensen bekeken het dorp echt met andere ogen. We hadden ambtenaren van de gemeente Kampen en Zwolle uitgenodigd, mensen van Het Oversticht, Stimuland en de OVKK om samen met ons een fietstocht door het dorp te maken. Wij vertelden ons verhaal en wilden weten wat hen opviel. Wat vonden ze sterke punten aan ons dorp? Hoe zouden zij dingen aanpakken? Welke vragen kwamen bij hen op bij het horen van onze uitdagingen? Het werden mooie gesprekken en het leuke was dat je weer even naar het dorp kon kijken door de ogen van iemand anders. De locatie aan de IJssel, de bomenlaan aan de XXXstraat. Voor ons zijn ze zo gewoon dat je het eigenlijk niet eens meer ziet. Ik voelde me ook echt weer trots op mijn dorp! Naast complimenten hebben we veel bruikbare vragen, tips en adviezen gekregen die we goed kunnen gebruiken als we met het dorp keuzes gaan maken”.

Tips voor een haalbaar plan

Jacolien heeft ook nog een aantal tips voor dorpen die ook willen werken aan een dorpsplan. “Met de opbrengst van de fietstocht en een tweede sessie met deze ‘club van buiten’, gaan we nu echt stappen zetten. Het is belangrijk om voordat je samen keuzes gaat maken om ook goed uit te zoeken wat wel en niet kan. Hiervoor moet je in gesprek met bijvoorbeeld de gemeente of de provincie. Met concrete antwoorden op vragen kan je verder. En weet je wat ook helpt? Maak op korte termijn werk van ‘laag hangend fruit’. Dat houdt de spirit erin. Als dorp zie je weer even dat je samen resultaat kunt halen en dat het niet alleen maar bij praten blijft. Wij hebben de komende tijd nog behoorlijk wat noten te kraken met het dorp. We zullen keuzes moeten maken. Als we de samen maken, heb ik er alle vertrouwen in dat we met elkaar blijven werken aan een toekomstbestendig dorp".