De problemen van de moderne samenleving worden complexer en het lijkt alsof we steeds verder van elkaar af komen te staan. Daarom vraagt het programma ‘Het Plattelandologisch Instituut’ zich af: kunnen we iets leren van de levenswijsheid van het platteland? De bekroonde filmmaker en journalist van het jaar Geertjan Lassche uit Rouveen bedacht het idee. Plattelander van oorsprong en actrice Johanna Ter Steege (De beentjes van Sint Hildegard en Hanna van Hendrik) verzamelt een bont gezelschap plattelanders voor no-nonsense-gesprekken in een kalverenschuur midden op het Overijsselse platteland. De provincie Overijssel biedt dorpshuizen de gelegenheid om een filmavond te organiseren en deze televisieproductie te vertonen. Een leuke start voor een gesprekavond in jullie dorpshuis. Iets voor jullie? Stuur een mail naar kimverweij@ovkk.nl om je interesse kenbaar te maken.
De eerste dorpshuizen hebben zich gemeld
Het plattelandologisch instituut was ook te zien op het PlattelandsParlement in mei. In de weken daarna hebben we van meerdere dorpshuizen de vraag gekregen om het programma te mogen vertonen in het dorpshuis. "We moeten het in het dorp niet alleen maar hebben over de inrichting van het dorpsplein en het bouwen van woningen, maar ook over de manier waarop we met elkaar omgaan" en ook "We hebben het wel steeds over noaberschap, maar wat is dat nu voor de mensen in ons dorp, deze film geeft ons vast een goede start voor zo'n gesprek."
Precies hierom maakt de provincie het mogelijk om het programma in het dorpshuis te laten zien. Ook iets voor jullie?
Het plattelandologisch instituut
Geertjan Lassche: “Het begint altijd met een journalistieke relevantie. Wat als we de moderne problemen eens vanuit een niet-stedelijke bril bekijken? Het resultaat: heerlijke televisie, relevant, met een lach en een traan, zelfspot en kwetsbaarheid. Niemand die wint of boos wordt. ‘Leven en laten leven!’” Thema van de eerste aflevering is 'Noaberschap'. Het eeuwenoude Oost-Nederlandse begrip dat inhoudt dat je de morele plicht hebt klaar te staan voor je buren. Hoe verhoudt de plattelander zich tot de naaste medemens? En kan Noaberschap ook relevant zijn voor stedelijk Nederland? Gastvrouw Johanna ter Stege gaat in gesprek met onder andere haar 91-jarige buurman Freek, plattelandshuisarts Madeleine Bruins Slot, wetenschapper Koen Salemink en kunstenaar Bennie Jolink. Om valse plattelandsromantiek meteen door te prikken, is er cabaretière Nathalie Baartman.