Hoe bereik je jongeren?

De deur van je dorpshuis openzetten voor jongeren..., samenwerken met jongeren voor een mooier en prettiger dorp is de wens van veel dorpshuisbesturen en dorpsbelangen. Onze collega's van Dorpswerk Noord Holland maakten een artikel met tips om jongeren te betrekken en met hen samen te werken. 


1. Wees oprecht nieuwsgierig, neem jongeren serieus

Laat jongeren zien, in je houding en in gesprek, dat je interesse hebt in hun belevenissen, hun ervaringen en ideeën voor het dorp of dorpshuis. Het gaat niet om meteen moeten doen wat jongeren zeggen of vragen. Het gaat om een mindset, om het leuk vinden contact te maken met jongeren. En samen hen de klus of activiteit te kiezen en uit te voeren.


2. Kies verschillende vormen van participatie
Jongeren zijn, net als volwassenen, geen eenheidsworst. Wees je daarvan bewust. Waar de een houdt van praten en discussiëren, wil de ander liever iets praktisch doen. Verdiep je in verschillende werkvormen, lees het artikel en bekijk de Toolkit jongerenparticipatie.

3. Zet in op persoonlijk contact
Een praatje, van een simpel 'hoe gaat het met je?'; tot terugkomen op een eerder gesprek; of er echt voor gaan zitten... persoonlijk contact maakt veel verschil. Wat je investeert in contact met jongeren, krijg je terug. 


4. Wees flexibel
Jongeren willen best wat doen, klein of groot. Maar realiseer je ook: jongeren hebben een druk leven - school, werk of bijbaan, studie, sport, uitgaan, sociale contacten  -  dan is het afdwingen van regelmaat en prestatie onder dwang geen goed idee. De vrijheid hebben én voelen om er even niet te hoeven zijn, is voor jongeren belangrijk. Het zegt niets over 'niet betrokken (willen) zijn'. 

 

5 goede redenen om met jongeren samen te werken 

  1. Jongeren hebben frisse, vernieuwende ideeën;
     
  2. zijn gericht op de toekomst, denken in mogelijkheden en kansen;
     
  3. veel jongeren willen graag iets doen voor de wereld, klein of groot;
     
  4. jongeren zijn handig met digitale communicatiemiddelen en de online wereld;
     
  5. jongeren zijn de toekomst, de bewoners en vrijwilligers van morgen.

 

Maatschappelijke Diensttijd   
Na een fase van experimenteren start de landelijke overheid in maart 2020 officieel met de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Dit biedt kansen voor dorpen en dorpshuizen.