In september werd Hoonhorst tweede in Europese dorpsvernieuwingsprijs. De prijs werd uitgereikt in Hongarije. Op woensdag 28 maart werd de prijs op de jaarlijkse ledenvergadering van Plaatselijk Belang Hoonhorst overhandigd aan de bewoners van het dorp.

De afgelopen jaren heeft Hoonhorst talloze duurzaamheidsprojecten opgepakt. Er kwam een nieuw multifunctioneel centrum, alsmede een houtgestookte dorpskachel waarmee onder meer de school verwarmd kan worden. Ook maakten vrijwilligers een dorpshuiskamer en kunnen bewoners gebruik maken van een elektrische dorpsdeelauto.

In 2015 werd Hoonhorst tevens uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Dorpsvernieuwingsprijs. De prijs, die is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, gaat naar dorpen die op vernieuwende wijze aan de leefbaarheid werken.

Ook al hebben ze al twee prijzen in de wacht gesleept, het dorp zit niet stil. "Er zijn al nieuwe plannen in de maak", vertelt Kingma. "We zijn bezig met een materieel-o-theek, waar spullen geruild kunnen worden. Ook wordt gewerkt aan een oplossing voor het geval er geen bussen meer door Hoonhorst rijden."

Dat is ook meteen de beste tip van Kingma voor andere kleine kernen. "Denk niet te lang na, maak niet teveel papier, ga gewoon aan de slag. Vaak ben je te bang. Het kan wel."