Esbeek wint dorpvernieuwingsprijs, Balkbrug bij laatste zes

Op de Dorpendag eind mei maakte de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen  de winnaar van de dorpsvernieuwingsprijs 2019 bekend. Het dorpje Esbeek in Brabant, aan de grens met België, werd de gelukkige winnaar. 'De zevenhonderd zonnepanelen op het dorpscafé en kloppend hart van Esbeek, staan symbool voor de energie die je voelt als je je onder de Esbeekers begeeft,' aldus de jury. Lees meer over dit project in het Brabants Dagblad.

Balkbrug bij laatste 6
Het Overijsselse dorp Balk brug eindigde bij de laatste zes. De Coalitie Balkbrug 2025 werkt met veel energie aan de leefbaarheid van het dorp. 

Reactie van de jury;
"Balkbrug behoorde wel tot de eerste selectie van 6 dorpen waaruit de finalisten zijn gekozen. De jury heeft veel waardering voor de brede en vernieuwende aanpak in Balkbrug en het werken aan de toekomstvisie in focusgroepen. We verwachten veel van de projecten die nog uit die visie gaan voortvloeien; misschien is het goed om over 2 of 4 jaar, wanneer er nog meer is gerealiseerd nog eens in te schrijven voor de prijs."

Wat doen ze in Balkbrug?
De Dorpsvisie 'Balkbrug 2025: Puur genieten voor iedereen!' is tot stand gekomen met betrokkenheid van heel veel inwoners. Het is op die manier echt een visie van het dorp geworden. Met de Dorpsvisie in de hand wordt gewerkt aan het realiseren van de doelen. Coalitie BALKBRUG2025 heeft zichzelf tot doel gesteld om met een zo groot mogelijk draagvlak van inwoners en andere belanghebbenden de Dorpsvisie te realiseren.

De rol van Coalitie BALKBRUG2025
De leden van de coalitie jagen de ontwikkelingen in het dorp aan. Ze spelen in op al bestaande ontwikkelingen, leggen verbindingen tussen ontwikkelingen en motiveren inwoners en belanghebbenden om bij te dragen aan de realisatie van de Dorpsvisie. Ze kunnen ook zelf meedenken en meewerken in één van de focusgroepen. De basis van het werk van Coalitie BALKBRUG2025 is dat ze vuurtjes in het dorp weten te vinden en deze aanwakkeren, voor zover dit een relatie heeft met de Dorpsvisie. Balkbrug 2025: Puur genieten voor iedereen!