Buurt- en dorpshuizen dicht tot 19 november (maar met uitzonderingen)

Tijdens de persconferentie van dinsdag 3 november kondigde minister-president Rutte extra coronamaatregelen aan, bovenop de eerder aangekonigde maatregelen. Eén van de maatregelen is dat alle publiek toegankelijke gebouwen en doorstroomlocaties, binnen en buiten, twee weken dicht gaan. Daarna gaan we automatisch terug, naar de maatregelen die sinds 14 oktober gelden. Dit betekent dat buurt- en dorpshuizen en bibliotheken van 4 november 22.00 uur tot 19 november gesloten moeten zijn. Door een  motie in de Tweede Kamer komt er toch enige ruimte voor ontmoetingscentra en bibliotheken.  Zij mogen op afspraak open zijn voor mensen met problemen, zoals schulden. Bibliotheken mogen ook open zijn voor het afhalen van boeken. 

Hier vind je de letterlijke tekst van de persconferentie waarin buurthuizen met namen genoemd worden. Het overzicht van de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijk lockdown vind je hier.

Uitzonderingen

De informatie op de site van Rijksoverheid over de nieuwste coronamaatregelen biedt wat verduidelijking. Onder het kopje ‘openbare gebouwen gesloten, evenementen verboden’ worden een aantal uitzonderingen op de sluiting van de gebouwen genoemd.

Zoals:

  • zorginstellingen en dagbestedingen voor kwetsbare groepen, waar ook iets genuttigd kan worden door deze groepen
  • scouting-, cultuur-, kunst- en andere jeugdverenigingen (tot en met 17 jaar);
  • afhaalfunctie van eet- en drinkgelegenheden, inclusief coffeeshops
  • verkiezingen; de stemlokalen blijven open
  • onderwijsinstellingen en kinderopvang
  • uitvaartplechtigheden (maximaal 30 personen, inclusief kinderen, incl. eet- en drinkgelegenheid van uitvaartcentra) met ingang van maandag 9 november

We hebben nog geen bevestiging van de Veiligheidsregio maar dit lijkt erop dat bepaalde activiteiten in het buurt- of dorpshuis wel doorgang kunnen vinden, zoals: dagbesteding, kinderactiviteiten, afhaal patat, stembureau, onderwijsactiviteiten, uitvaarten.

Heeft u specifieke vraag of een bepaalde activiteit wel of niet door mag gaan? Stel deze dan per mail. Wij spelen de vragen door naar de Veiligheidsregio IJsselland of Twente.