Dorpshuizen

Een dorpshuis is een basisvoorziening voor een dorp.

In menig dorp is het dorpshuis nog de enige voorziening waar dorpsbewoners elkaar ontmoeten, waar het verenigingsleven onderdak vindt en waar een podium is voor culturele activiteiten. Ook zijn er vaak ruimtes bestemd voor sportactiviteiten, als peuterspeelzaal of jeugdsoos of als steunpunt voor ouderenzorg. Daarmee is een dorpshuis een multifunctioneel gebouw en juist dat multifunctionele staat de laatste jaren in de belangstelling. Dorpen zoeken naar mogelijkheden om functies samen te brengen, waardoor voorzieningen worden behouden en de leefbaarheid van het platteland wordt versterkt. Denk aan combinaties van dorpshuis met onderwijs, kinderopvang, bibliotheek, klussendienst en zorg.

Voor en door het dorp

Een dorpshuis is er voor en door het dorp. Dorpshuizen en mfc’s worden gebouwd met subsidies van gemeenten, de provincie Overijssel, particuliere fondsen en door een grote inbreng van de inwoners zelf. Het is geen uitzondering dat een dorp bij ver- of nieuwbouw meer dan honderdduizend euro opbrengt door zelfwerkzaamheid bij de bouw en door sponsoracties. Ook het beheer wordt voor een groot deel door vrijwilligers uit het dorp zelf uitgevoerd. De exploitatie van het dorpshuis of mfc is in bijna alle dorpen geheel voor eigen rekening. 

Dorpshuis van en voor de toekomst

Tom Jannink, adviseur namens de OVKK en begeleider van het processen naar toekomst bestendige dorpshuizen: “ Het is belangrijk dat een dorp eerst goed kijkt naar wat het eigenlijk wil. Het is vaak niet realistisch om de meerdere accomodaties, op een gezonde manier in de benen te houden. Er moet een visie komen op de accommodaties en op wat het wil in de komende vijftien tot twintig jaar. Daarin begin je met het kijken naar de functies die het dorp op de lange termijn nodig heeft om leefbaar te zijn en pas daarna komen ‘de stenen’. Ik begeleid dorpen in dit soort processen. Zo zorgen we voor een toekomstbestendig plan en verbeteren we de leefbaarheid".

Aan de slag met dorpshuis van de toekomst?

Wil je voor jouw dorps aan de slag met het dorpshuis van de toekomst? Neem contact op met Tom Jannink. Hij gaat graag met je in gesprek over de mogelijkheid. 

 

Diensten voor dorpshuizen

OVKK organiseert cursus sociale hygiëne

De OVKK organiseert voor vrijwilligers die actief zijn in een dorpshuis of accommodatie waar alcohol geschonken een cursus Sociale Hygiëne. De cursus word op twee locaties gegeven in oktober en november. 

Waarom deze cursus?

Wat doe je als een gast dronken of gewelddadig wordt? Of als iemand andere gasten lastigvalt, een medewerker bedreigt of als de situatie uit de hand lijkt te lopen? Dit leer je tijdens de cursus Sociale Hygiene. Er moet altijd iemand aanwezig zijn me een SVH-diploma.  Sociale Hygiëne gaat niet alleen over alcohol, maar ook over drugs, gokken, gastvrijheid, wet- en regelgeving in de horeca, het sociaal-hygiënisch beleid en arbeidswetgeving.

Data

West Overijssel
16 oktober, 30 oktober en examen op 13 november van 19:30 uur - 21:45 uur

Twente
29 oktober, 12 november en examen op 26 november 19:30 uur - 21:45 uur

Locatie: 

West Overijssel: MFA De Driester, Kamperzeedijk 18, 8281 PG Genemuiden
Twente: CVV Sparta,  Kotkampweg 44 7531 AT Enschede

Voor wie:

Beheerders en medewerkers van dorpshuizen en multifunctionele accommodaties waar alcohol wordt geschonken

Kosten: 

Leden: €220 (inclusief koffie, thee en examen)
Niet Leden: €250 (inclusief koffie, thee en examen)

Aanmelden:  

Wilt u deelnemen aan de cursus meld u dan aan via onderstaande button. Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen via 0529-478194 (di t/m vr) of 06 1616 0304. U kunt ook een mail sturen naar info@ovkk.nl.  

Meld je vandaag nog aan voor de cursus Sociale Hygiene

Vul uw gegevens in

De exacte locatie van de cursus maken we begin september bekend.