Dorpsbelangen

Dorpsbelangen zijn aanspreekpunt en vertegenwoordiger van de dorpen. Een groot deel van de Overijsselse bevolking woont in een dorp. Bijna al die dorpen hebben een “Vereniging voor Dorpsbelang” of “Plaatselijk Belang”. Dorpsbelangen zijn verenigingen die opkomen voor het algemene belang van de inwoners van het dorp en het dorp naar buiten toe te vertegenwoordigen. Ze doen dat op allerlei manieren: activiteiten organiseren, plannen maken, projecten in eigen beheer uitvoeren, overleg voeren met de gemeente over ontwikkelingen, enz..

Aanspreekpunt en volwaardig partner

De dorpsbelangen zijn een belangrijk aanspreekpunt voor overheden en maatschappelijke organisaties en worden beschouwd als een volwaardig partner. Initiatieven vanuit de dorpen, vaak genomen door dorpsbelang, zorgen ervoor dat dorpen steeds meer zelf hun toekomst bepalen.

Dorp als gemeenschap

Naast de aandacht voor de woonomgeving en de werkgelegenheid op het platteland, vinden dorpsbewoners het  het belangrijk dat er in het dorp een accommodatie is waar het sociaal-culturele leven plaats kan vinden. Want al verdwijnen er voorzieningen en bedrijven uit het dorp door een plek om samen te komen blijft de gemeenschap bestaan.

Dorpbelang klaar voor de toekomst?

Inwoners van dorpen en wijken stellen zich vaak de vraag: Wat hebben wij nu nodig om ons dorp leefbaar te houden in de toekomst? Hoe pakken we dat aan? Welke stappen moeten we zetten? Welke mensen moeten we betrekken? Onze adviseurs gaan graag samen met u aan de slag. 

Wat er allemaal gebeurt? Kijk eens bij onze projecten! 

Diensten voor dorpsbelangen

21 november themabijeenkomst: "Samen krijgen we 't voor elkaar"

Het online platform voor sociale kwaliteit in Overijssel is vernieuwd. Onder de naam ‘Samen Voor Elkaar’ stellen we de nieuwe community voor in een bijeenkomst op 21 november in Heeten, met interessante workshops en ruimte voor ontmoeting. Je bent van harte uitgenodigd! 

Voor een bruisend platteland heb je enthousiaste inwoners nodig die zich inzetten voor hun dorp, buurt of kern. En ook ambtenaren die initiatieven mogelijk maken en andere organisaties die ondersteuning bieden. ‘Samen Voor Elkaar’ is hét open netwerk voor alle doeners en denkers die hun omgeving socialer en leefbaar willen maken. Hier vind je kennis, contacten en praktische informatie over zaken als subsidies. Samen voor elkaar is een initiatief van de provincie Overijssel. Stimuland en OVVK verzorgen de uitvoering. Het platform is te vinden op https://www.samenvoorelkaar.nl/.

Locatie
De lancering van het nieuwe platform vindt plaats op 21 november in Kulturhus Trefpunt, Dorpsstraat 16 8111 AD Heeten

Programma
17: 00 uur – Inloop met soep en broodjes

17: 15 uur – Aftrap bijeenkomst door dagvoorzitter Ingrid Jansen (directeur Stimuland) en Ilse Duursma (beoogd voorzitter OVKK).

18: 30 uur – Twee workshoprondes

  • Iedereen een passende woning
  • Maatschappelijk vastgoed – accommodatie met visie
  • Kerk in het dorp – van uitdaging naar kans
  • Samen sporten zet dorpen in beweging

19: 00 uur – Kennismaking met de online community door gedeputeerde Roy de Witte – hoe kan de online community een verbindende schakel zijn bij de Sociale kwaliteit in het nieuwe coalitie akkoord.

19: 30 uur – Bijpraten onder het genot van een aangeklede kop koffie

20: 00 uur – Einde bijeenkomst

Om 20:00 uur start de Algemene Ledenvergadering van de OVKK. 

Aanmelden
In verband met de catering graag even aanmelden. Dat kan door een mailtje te sturen naar lotten@stimuland.nl. Wilt u aangeven met hoeveel personen u komt?