Groener Groenst

Op donderdag 28 januari heeft een publieksjury van 100 inwoners van Overijssel ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde!’ gekozen tot het beste idee om Overijssel groener te maken en een betere leefomgeving voor kinderen te bieden. Het idee is van Maike Nelissen van natuurnetwerk Springzaad in Deventer.

'De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde’ is een boekje waarin 50 verrassende en spannende activiteiten staan die kinderen buiten kunnen doen, bijvoorbeeld hutten bouwen, wild kamperen of gewoon slootje springen. Het zijn allemaal activiteiten die kinderen heel gemakkelijk kunnen uitvoeren. Gedeputeerde Hester Maij van landbouw, natuur, en cultuur overhandigde een cheque van 15.000 euro aan Maike Nelissen om haar idee uit te voeren. Met dit bedrag moet zij haar idee in het voorjaar van 2016 uit voeren. Het is voor het eerst dat de provincie inwoners rechtstreeks laat beslissen over de besteding van een geldbedrag.

Onder het motto Groen, Groener, Groenst zijn 27 ideeën uit de hele provincie op het online platform JIJ&Overijssel ingezonden. De indieners presenteerden in de Statenzaal hun ideeën. Via een aantal stemrondes koos de publieksjury voor ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde!’. Hester Maij: Ik ben zeer enthousiast over Groen, Groener Groenst. Het aantal initiatiefnemers en inwoners dat zich op gaf voor de jury heeft ons enorm verrast. En alle initiatiefnemers kwamen met unieke en ook goed uitvoerbare ideeën. Voor mij was dit een bijzonder inspirerende avond: er is zoveel creativiteit en betrokkenheid in onze samenleving. De provincie wil daar nog veel meer gebruik van gaan maken. Het is een meer dan geslaagd experiment geworden. Groen, Groener Groenst is zeker niet de laatste keer dat we inwoners laten meebeslissen bij het werk van de provincie.”

De provincie Overijssel is met Groen, Groener, Groenst een experimenteel traject gestart om nieuwe vormen van democratie te ontdekken. Wat begon met het participatieplatform JIJ&Overijssel waar inwoners aan het woord komen en ideeën kunnen indienen, is nu de stap gezet naar bedenken, overwegen én beslissen.